Camperreisgids.nl

Leuke camperroute door Zuid-Spanje

Zuid-Spanje: Cartagena

Voor menig camperaar zijn de costa's van Andalusië de droombestemming. Rijke cultuur, exotische architectuur, de lokroep van zon, zee en strand is groot. De route naar Andalusië heeft echter zoveel te bieden dat het zonde is om daar zomaar voorbij te rijden. En dat is wel wat de meesten doen. Onderstaande route bespreekt alleen de hoogtepunten, maar Zuid-Spanje biedt gelukkig meer. De regio Extremadura is onder­gewaardeerd. Een ervaren camperaar heeft veel te ontdekken in dit authentiek deel van Spanje. Costa de Almeria is met beperkte toerisme en vele wilde camperlocaties, een paradijs voor camperaars die het verschil tussen kamperen en parkeren weten. In de Zuid-Spaanse natuurgebieden - waaronder Nationale Parken met unieke landschappen - zijn talrijke recreatiemogelijkheden zoals: wandelen, (zeldzaam)wild spotten, mountainbiken, skiën, zwemmen in natuurlijke zwembaden, excursies en diverse bergsporten. Lees hierover in Camperreisgids Zuid-Spanje.

Zuid-Spanje: Tarifa

Onderstaande routesuggestie is slechts een voorbeeld op basis van alleen hoogtepunten. Maar laat een voorbeeldroute niet de beknotting zijn van de camperbeleving. Na het lezen over de vele andere bestemmingen uit de Camperreisgids Zuid-Spanje zult u wellicht een andere route samenstellen.
In een Camperreisgids staan over­nachtings­plaatsen bij de bestemmingen. Dit kunnen campings en wilde of officiële camperlocaties zijn. Voor uw navigatie­systeem is, exclusief voor kopers van de Camper­reis­gids Zuid-Spanje, een POI-bestand gratis te downloaden. In de gids ook tips om een veilige en rustige over­nachtings­plaats te vinden als er geen camperlocaties of campings in de buurt zijn. Mede met die informatie is het eenvoudig om een route voor te bereiden. In de Camper­reis­gids wordt ook ingegaan op het budget en de tijd die nodig is voor bepaalde routes of bestemmingen.

Zuid-Spanje: Alleen hoogtepunten

Zuid-Spanje: windmolens bij Consuegra

Wie een maandje vrij kan maken om met de camper naar het zuidelijkste puntje van Europa te reizen, gaat een tocht maken langs de juwelen van Spanje. Een tocht langs historische steden waarvan het merendeel is bijgetekend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO .
Het is een kennismaking met de gastvrije cultuur en rijke historie van onherbergzaam Centraal-Spanje, en de unieke folklore en moorse erfenis in temperamentvol Zuid-Spanje.

Zuid-Spanje: routekaart alleen hoogtepunten

Voordat de route start is al minstens 1.600 km afgelegd vanaf thuis. De route zelf is 2.200 km. En dan moet u weer naar huis. Maar al die kilometers zijn de moeite waard. Het is een route die het beste in het voorjaar, begin van de zomer of in het najaar gereden kan worden. Vanaf eind juni tot begin september kan de temperatuur in Centraal-Spanje oplopen tot boven de 40°C. In de winter is het in grote delen guur en is de kans op sneeuwval groot.

 • De reis start in Valladolid. De ligging langs de A-62 is gunstig voor de het aanrijden en afsluiten van de route.
 • Blijf de A-62 volgen tot Salamanca . Deze oude universiteitsstad is het eerste hoogtepunt om te bezoeken.
 • Neem een kijkje binnen de imposante stadsmuren van Ávila .
  Vanuit Salamanca te bereiken over de A-50.
 • Via de N-110 wordt Placensia bereikt. Placensia is een aardige tussenstop, maar juist de omgeving is een bezoek waard. Lees hierover in Camperreisgids Zuid-Spanje.
 • Verder zuidwaarts via de A-66 voor een bezichtiging van Cácares .
 • Verder zuidwaarts via de A-66 voor een bezoek aan Mèrida .
 • Verder zuidwaarts via de A-66 voor een korte tussenstop in Zafra.
 • Verder zuidwaarts via de A-66 voor de parel van Andalusië: Sevilla .
  Maak hiervoor minstens twee dagen tijd.
 • Via N-IV of tolweg AP-4 bereikt u Jerez de La Frontera voor sherry, flamenco en paardendressuur.
 • Al drieduizend jaar is Cádiz een populaire havenstad. Kies bij het aanrijden voor een toegangs­brug vanaf de A-4.
 • Er gaan meerdere wegen richting Tarifa. Afhankelijk van uw tijd kunt u dit doen over een snelweg A-48 - N-340 of via de veel tragere kustwegen.
  In Camperreisgids Zuid-Spanje leest u welke tussenstops u dan mist.
 • Vanaf het zuidelijkste puntje van Europa vertrekken we via de N-340 naar een stukje Groot-BrittanniĆ«. Het is niet handig om met een camper de grens van Gibraltar te passeren. Parkeer voor de grensovergang.
 • De route gaat noordwaarts over de A-7. Neem afslag 133 om deze tolvrij langs de kust te kunnen blijven volgen. Ter hoogte van Manilva afslaan naar de A-377 richting Casares voor een tocht langs het schitterend gelegen Ronda en diverse Pueblos Blancos.
  Vanwege een verscheidenheid aan routemogelijkheden, de vermeende aan­trekkings­kracht van de Costa del Sol en uw beschikbare tijd, vervolgen we de beschrijving vanuit Málaga.
 • Cultuurstad Málaga verlaat u via de A-45 voor een bezoek aan Antequera en omgeving .
 • Verder noordwaarts over de A-45 voor de bezichtiging van Córdoba .
 • Ga via de A-4 richting Toledo en maak een uitstapje via de A-32 naar Úbeda  (+100 km v.v.).
 • Vervolgens kilometers maken via de A-4 naar monumentaal Toledo .
  Camperlocaties op dit traject zijn schaars en vaak ook nog van een slechte kwaliteit.
 • Breng meerdere dagen in Madrid en omgeving  door.
 • Via AP-6 en N-603 bereikt u Segovia .
 • De A-601 brengt u weer bij Valladolid, de start van deze route.

Bovenstaande route is slechts een van de vele mogelijkheden om met de camper wat van Zuid-Spanje te zien. Camperreisgids Zuid-Spanje biedt meer leuke tussenstops en alternatieven op deze route. Met meer dan 200 beschrijvingen van bestemmingen, beziens­waardig­heden en routes en meer dan 250 overnachtingsplaatsen van Camper­reis­gids Zuid-Spanje kunt u routes samenstellen naar uw wensen en mogelijkheden. Een POI-bestand voor uw navigatiesysteem is te downloaden via de supportpagina.

Lees hier meer over de Camperreisgids Zuid-Spanje of ga gelijk naar de winkel.

Andere gidsen

Zuid-Spanje support

Tips

Blik op Spanje

Vergeet niet "Blik op Spanje" te downloaden. Met deze gratis e-bijlage kunt zich op uw e-reader, tablet, laptop of smartphone voorbereiden met onderwerpen als geschiedenis, geografie, klimaat, cultuur, folklore, gebruiken en gewoontes van Spanje.
Support > Downloads...

Overwinteren?

Een flauw zonnetje; zee net te koud om te zwemmen; uitgestorven badplaatsen; camperwerende maatregelen langs populaire costa's beperkte vrijetijdsbesteding; eenzaamheid; gesloten campings onderweg. Het is niet altijd ideaal. Informeer u goed voordat u vertrekt. Tips Overwinteren...

De fiets mee?!

Is het zinvol om de fietsen achterop de camper te binden voor de vakantie naar Spanje? Er zitten voordelen aan maar zeker ook nadelen. Maar mogelijkheden zijn er voldoende. Lees meer...

Actueel Weer