Camperreisgids.nl

Over uitverkochte Camperreisgidsen

Hieronder een lange uitleg waarom Camperreisgids Portugal en Camperreisgids Zuid-Spanje voorlopig niet leverbaar zijn. Waarvoor mijn excuus.

Een onvoorziene grote order, of onaangekondigde aandacht in de media met veel bestellingen tot gevolg, kan de voorraad sneller doen slinken dan verwacht. Een opdracht voor een nieuwe druk is dan meestal wel al gedaan. Als een Camperreisgids uitverkocht is dan is dat gewoonlijk maar voor enkele dagen.
Hoe anders is dat nu voor Camperreisgids Portugal en Camperreisgids Zuid-Spanje. Voor deze Camperreisgidsen stond voor het najaar van 2021 een nieuwe versie gepland. Echter dit proces werd geplaagd door tegenslagen. In 2019 werd een tour door Andalusiƫ voortijdig afgebroken door een defecte koppeling op de dag voor Semana Santa in Cordoba. Een reparatie van twee dagen werd vanwege die feestweek pas na negen dagen uitgevoerd. Geef ze eens ongelijk, maar alle bezoekreserveringen en afspraken moest ik hierdoor laten vervallen. De stad Cordoba ken ik nu op mijn duimpje. De route afmaken zat er niet in.
De agenda liet het verder in 2019 niet toe om oude locaties te controleren en nieuwe bestemmingen te ontdekken op het Iberisch schiereiland. Volgend jaar beter.

In november 2019 stond ik op het punt om de eerder afgezegde reserveringen en afspraken voor Andalusiƫ te herbevestigen voor 2020. Tegelijkertijd druppelde langzaam verontrustend nieuws uit China door: Een uitbraak van een zeer besmettelijk virus. Ook al werd de situatie door de Nederlandse overheid gebagatelliseerd, mijn planning voor het voorjaar van 2020 brak ik direct af. Een juiste inschatting blijkt achteraf. De wereld ging op slot. Ook in 2020 geen bezoek aan Zuid-Spanje. Het bezoek aan Portugal (in de planning voor het najaar van 2020) viel door de reisbeperkingen ook in het water. Deze reisbeperkingen waren tot de zomer van 2021 van kracht. Pas in het najaar kon voor een paar weken Noord-Portugal bezocht worden.

Niet alleen ik werd geplaagd door reisbeperkingen. Ook de campergemeenschap was aan huis (of dicht bij huis) gekluisterd. Dit heb ik gemerkt aan de afgenomen bestellingen van de gidsen. In een normale situatie zou ik er geen probleem mee hebben om een nieuwe voorraad gidsen te laten drukken. Maar het virus woekert onverminderd voort. Dit heeft zijn weerslag in uw bewegingsvrijheid en dus ook in uw bereidheid om camperreisgidsen te bestellen. Begrijpelijk. Net zoals ik, weet u niet hoe de situatie er over een paar maanden uit ziet.
In overweging nemende het plan om de Camperreisgidsen Portugal en Zuid-Spanje in een nieuwe versie te gieten en de huidige onzekere reissituatie heb ik besloten om deze gidsen niet meer aan te bieden tot de nieuwe versie klaar is. Daar wordt nu aan gewerkt, maar daarvoor moet ik Spanje en Portugal nog wel een paar keer bezoeken. Ik heb een paar mooie routes en bestemmingen op het oog, maar ik moet wel weten of deze toegankelijk zijn voor campers voordat ik ze op kan nemen in de nieuwe versies.

Er gaat minimaal een half jaar typen, corrigeren, grafische bewerkingen aan foto's, kaarten en afbeeldingen, opmaken, navigatiebestanden produceren, een veelvoud aan andere klusjes en nogmaals corrigeren aan vooraf voordat een camperreisgids naar de drukker kan. En dan moet het allemaal nog in de agenda passen. Dus niet eerder dan een half jaar nadat ik de tours heb kunnen maken, is een nieuwe versie van de gids te verwachten. De situatie nu overziend, is dat dus niet eerder dan het vierde kwartaal van 2022.

Hopelijk heeft u begrip voor deze onvoorziene gebeurtenissen en is de teleurstelling over de uitverkochte gidsen van uw keuze niet al te groot. Camperreisgids Noordkaap en Camperreisgids Noord-Spanje zijn gelukkig nog ruim voldoende op voorraad.