Camperreisgids.nl

Leuke camperroutes door Portugal

Nabij Nossa Senhora do Cabo

Een vakantie met de camper in Portugal kunt u doorbrengen aan de zonovergoten zuidkust van de Algarve. Niets mis mee. Portugal is echter meer dan stranden en vissersdorpjes. Een reis langs de rijke historie van Portugal laat de aanwezigheid van de Keltiberiërs, de Romeinen, de Visigoten, de Moren en de Bourgondiërs zien in de vorm van pre-historische nederzettingen, kastelen, moorse architectuur, kathedralen en de weelderige gebouwen uit de koloniale tijd. Daarnaast heeft Portugal ook een aantal zeer fraaie nationale parken die het bezoeken waard zijn. Het zou jammer zijn als een bezoek aan Porto of Lissabon met één dag afgedaan zou worden. Portugal is te groot om in één enkele vakantie alle hoogtepunten te bezoeken. Zeker als er een aantal dagen lekker lui aan het strand doorgebracht gaan worden. Factoren als uw beschikbare tijd, het budget, uw manier van reizen met de camper en uw interesses spelen een rol in de samenstelling van een route.

Porto

Onderstaande routesuggesties zijn slechts voorbeelden op basis van hoogtepunten. Naast deze hoogtepunten zijn er veel mooie plekjes te vinden die niet in reisgidsen staan. Na het lezen van de Camperreisgids Portugal zult u wellicht een andere route samenstellen. De weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Is het weer in het noorden goed? Laat dan de kans niet schieten om dat deel van Portugal te verkennen.

Castro Marim Fort

In de Camperreisgids vindt u over­nachtings­plaatsen langs de route en in de buurt van bestemmingen. Dit kunnen vrije of betaalde camperlocaties of campings zijn. Naar gelang beschikbaarheid. Voor uw navigatie­systeem is, voor de kopers van de Camper­reis­gids Portugal, een POI-bestand gratis te downloaden. In de gids staan ook tips om een veilige en rustige over­nachtings­plaats te vinden als er geen camperlocaties of campings in de buurt zijn. Mede met die informatie is het eenvoudig om een route voor te bereiden. In de Camper­reis­gids wordt ook verder ingegaan op het budget en de tijd die nodig is voor bepaalde routes of bestemmingen.

Zuidelijk Portugal

Cabo Sao Vincente

Deze ± 6.000 km (vanaf Utrecht en weer terug) lange route start vanuit midden Portugal, door het binnenland, richting de stranden van de Algarve. Vervolgens gaat de route via de Atlantische kust noordwaarts richting Lissabon.
Duur: minimaal drie weken. (Incl. drie dagen voor de heen- en twee dagen voor de terugreis.)
Is er voldoende tijd? Doe dan op de heen- of terugweg door Spanje zeker het mooie Burgos en het nog mooiere Salamanca aan. Lees er meer over in de Camperreisgids Portugal.

 • De route begint en eindigt in Elvas, halverwege Portugal aan de Spaanse grens. Een tol-arme route vanuit Nederland naar dit punt en terug, met enkele bezienswaardigheden en overnachtingsmogelijkheden, is te vinden in de Camperreisgids Portugal.
 • Bij de grensovergang is geen Easy Toll Welcome Point dus dient u thuis de Easy Toll al te registeren. Meer informatie over tolwegen van Portugal vindt u in de Camperreisgids Portugal.
  Rijdt u over de IP7 Elvas voorbij dan gaat deze over in een tolweg. Enkele kilometers vanaf de Spaanse grens gaat de route via de parallel aan de IP7 lopende, tol-vrije N4. Bezoek de vesting en het aquaduct van Elvas.
 • De N4 vervolgen om in Vila Viçosa een rondleiding in het koninklijke Paço Ducal te krijgen.
 • Kies de N254 richting Évora. Een dag is nodig om alles te zien in dit Unesco Werelderfgoed.
 • Vanuit Évora de N18 en N256 volgen om vanuit het fotogenieke Monsaraz over de omgeving uit te kijken.
 • De N255 voert langs Mourão, Moura en Serpa naar Mina de São Domingos waar zeker een kijkje genomen moet worden.
 • Vervolg de weg naar Mértola om aldaar vanaf het kasteel een fraai uitzicht te hebben over de Rio Guadiana.
 • De N122 gaat richting kust. Na ca. 26 km wordt de route vervolgt via de M507 richting het grensstadje Alcoutim met zijn 14e eeuwse kasteel en grandioos uitzicht op het Spaanse Sanlucar de Guadiana.
 • Vervolg de weg zuidwaarts over de M507 door het rivierdal tot de N122. De volgende halte is Castro Marim met het moorse fort en uitzicht op de grensbrug.
 • Laatste halte aan de N122 is Vila Real de Santo Antonio. Welkom aan de kust.
 • Parallel aan de tolweg A22, loopt de tolvrije N125 langs de zuidkust. Voor ieders interesse is er wel iets te vinden. De mooiste stranden, verstilde natuur, historie uit alle tijdperken, plat toerisme, winkelplezier en lekker eten. Enkele van de vele hoogtepunten: Het ommuurde gedeelte van Faro, het kasteel van Silves, de dubbele arc van Praya da Marinha, de boulevard en het gezellige en historische centrum in Lagos en het paradijselijke Boca de Rio.
 • Aan het eind van de N125, zuidwaarts over de N268 richting surfdorp Sagres en Cabo de Sao Vincente.
 • Terug naar de N268. Vanuit hier gaat de route noordwaarts. De stranden worden groter en stiller. De dorpen rustiger. Soms lijkt toerisme niet meer te bestaan.
 • In de Camperreisgids Portugal staat een route naar het mooiste strand van Europa en enkele fraaie camperlocaties.
 • De N268 gaat over in de N120. Het is de moeite waard om het vissersdorp Porto Covo, het robuuste kasteel in Santiago de Cacem en de razernij van de doorgang naar de Lagoa de Santo André aan te doen.
 • Is er in de planning nog minimaal twee dagen over dan is een bezoek aan Lissabon en het nabijgelegen Sintra aan te bevelen. Hou er rekening mee dat het een drukke agglomeratie is en waag u niet met de camper in Lissabon. Ook Sintra is slecht toegankelijk voor grotere campers.
 • Via de N4 is het mogelijk om tolvrij, weer oostwaarts naar de Spaanse grens te rijden. Tijd om naar huis te gaan.

Noordelijk Portugal

Vissersbootjes Nazare

Voor diegene die geen drie weken of langer kunnen vrijmaken, maar toch met de camper door Portugal willen trekken, is een reis door het noorden van Portugal bijzonder geschikt. De afstand is minder groot ( ± 5000 km vanaf Utrecht en weer terug) en de densiteit van bezienswaardigheden is wat lager. Niet minder mooi maar wel anders. De uitersten liggen wat verder uit elkaar. Van moderne en drukke steden tot gebieden met de laagste bevolkingsdichtheid van Portugal en waar de tijd heeft stilgestaan. Grootste spelbreker is het weer. Het regenseizoen is lang in vergelijking met het zuiden. Het is niet aantrekkelijk om er te overwinteren. Echter in de zomer is het klimaat er heerlijk.

 • Deze route begint in de grensstad Valença in het uiterste noorden van Portugal. In Noord-Portugal zijn meer tolwegen dan het het zuiden. Waar in het zuiden redelijk tolvrij te rijden is, daar is het in het noorden bijna niet aan te ontkomen. Regel dus van te voren een Easy Toll registratie. Meer informatie over het tolsysteem in Portugal leest u in de Camperreisgids Portugal.
 • De keuze om tolvrij te rijden ligt uiteraard bij u. Vanwege de soms trage en complexe tolvrije routes worden in deze route geen wegnummers gegeven. Stippelt u zelf de route maar uit naar de bezienswaardigheden waarvan hieronder een opsomming.
 • Zowel Ponte de Barca als Ponte de Lima zijn aangename dorpjes met een geschiedenis. Aan het eind van de N203, aan de monding van de Lima, ligt Viana do Castelo. Neem het kabeltreintje naar de top van Monte Sante Luzia.
 • Is het toevallig donderdag en u bent in de buurt van Barcelos? Ga dan naar de grootste markt van Portugal.
 • Het oude centrum van Braga is een bezoek waard. Net buiten Braga ligt het bedevaartsoort Bom Jesus do Monte. Bereikbaar via een trap met 600 treden. Of u neemt het kabeltrammetje naar de top.
 • Guimaraes heeft een o.a klein historische centrum, een 10e eeuws kasteel, een 12e eeuwse kapel en een 15e eeuws paleis. Een bezoek waard dus.
 • Een van de hoogtepunten van deze route is Porto. Rij er met de camper niet doorheen. In de Camperreisgids Portugal leest u hoe u Porto het best kunt bezoeken.
 • Aveiro, Costa Nova en Praia de Mira zijn drie totaal verschillende maar zeer aantrekkelijke dorpen om de tijd door te brengen.
 • Na de aangename uurtjes aan het strand is het weer tijd voor cultuur en geschiedenis. Luso is een kuuroord, daarnaast ligt de bergtop Buçaco met het extravagante jachtslot en het bospark waar u door heen kunt rijden of lopen.
 • Aan Coimbra is een dagje welbesteed. Veel te zien en te doen.
 • In Condeixa liggen de Romeinse ruïnes van Conimbriga. Een groot terrein waar nog niet alles ontdekt is. Het bijbehorende museum is leerzaam.
 • De volgende bestemmingen zijn eigenlijk verplichte, doch aangename kost bij een bezoek aan Portugal. De bedevaartsplaats Fátima (ook voor de niet- of anders religieuzen), Tomar met het Convento de Cristo, het Mosteiro de Alcobaça en tot slot het Dominicaanse klooster in Batalha. De laatste drie staan zeer terecht op de werelderfgoedlijst.
 • Mondain vertier, folklore, religieuze vereering, lekker eten een aangenaam strand en mooie vergezichten in Nazaré.
 • Tot slot de fotogenieke straatjes van Óbidos. Laat u verleiden met een chocoladecup met kersenlikeur.
 • Vanuit hier ligt, afhankelijk van de beschikbare tijd, de keuze open om Lissabon te bezoeken of een paar dagen lekker lui op een strand door te brengen of op de terugweg een nationaal park te bezoeken om wat te wandelen en een wolvenexcursie te maken of huiswaarts te gaan.

Bovenstaande routes zijn slechts enkele van de vele routemogelijkheden om met de camper wat van Portugal te zien. Een combinatie van de routes is natuurlijk mogelijk. Met de meer dan 100 beschrijvingen van bestemmingen, bezienswaardigheden en routes en de meer dan 100 camperplaatsen van de Camperreisgids Portugal kunt u routes samenstellen naar uw wensen en mogelijkheden. Een POI-bestand voor uw navigatiesysteem is te downloaden via de supportpagina.

Lees hier meer over de Camperreisgids Portugal of ga gelijk naar de winkel.

Andere gidsen

Portugal support

Tips

Overwinteren

Veel overwinteraars kiezen een route langs de oost- en zuidkust van Spanje richting Portugal. Dit vanwege de kans op beter weer in de periode januari en februari. En er is natuurlijk ook veel te zien en te doen in Andalusië.

De fiets mee?!

Is het zinvol om de fietsen achterop de camper te binden voor de vakantie naar Portugal? Er zitten voordelen aan maar zeker ook nadelen. Maar mogelijkheden zijn er voldoende. Lees meer...

Actueel Weer