Camperreisgids.nl

Leuke camperroutes door Noord-Spanje

Noord-Spanje: Blik op Miravet

Het uitgangspunt voor de voorbeeldroutes is een verblijf van twee weken in Spanje. De heen- en terugreis zijn hierin niet meegeteld. Met een dagje luieren aan het strand levert u een dag van die twee weken in.
Van Cadaques aan de Middellandse Zee, naar Muxia aan de Atlantische Oceaan, is een traject van 1.350 km. Irun, aan de Spaans/Franse-grens in het westen, en Muxia liggen op 750 km rijden van elkaar. Hiermee heeft u een indruk van de afstanden. Hoe u met die afstanden omgaat is een persoonlijke keuze. Een tocht langs de westkust in twee weken is niet reëel als maximaal 100 km per dag afgelegd mag worden vanwege zelfopgelegde grenzen. In de planning voor een route door Noord-Spanje is het verstandig - voor een ontspannen vakantie - om beschikbare tijd en afstand naar de gewenste bestemming op elkaar af te stemmen.
Een andere afweging is het weer. Bekijk een landkaart van Noord-Spanje en constateer de groene inkleuring van dit deel van Spanje. Deze rijkdom aan vegetatie is het resultaat van veelvuldige regenval. Voor een tocht door het noordwestelijk deel van Spanje draagt een nuchtere verwachting van de weersomstandigheden bij aan de vakantievreugde. Reken op voorhand al op een paar dagen herfstachtig weer tijdens de zomer. Neem een regenjas of windbrekertje mee. Noordwest-Spanje stelt dan niet teleur.

Noord-Spanje: Bilbao

Onderstaande routesuggesties zijn slechts voorbeelden op basis van hoogtepunten. Maar laat een voorbeeldroute niet de beknotting zijn van de camperbeleving. Na het lezen van de Camperreisgids Noord-Spanje zult u wellicht een andere route samenstellen.
In een Camperreisgids staan over­nachtings­plaatsen bij de bestemmingen. Dit kunnen campings en wilde of officiële camperlocaties zijn. Voor uw navigatie­systeem is, exclusief voor kopers van de Camper­reis­gids Noord-Spanje, een POI-bestand gratis te downloaden. In de gids ook tips om een veilige en rustige over­nachtings­plaats te vinden als er geen camperlocaties of campings in de buurt zijn. Mede met die informatie is het eenvoudig om een route voor te bereiden. In de Camper­reis­gids wordt ook ingegaan op het budget en de tijd die nodig is voor bepaalde routes of bestemmingen.

Noord-Spanje: Zes landen

Noord-Spanje: Praya des Cathedrales

Om de veelzijdigheid van Spanje te ontdekken is het niet nodig om diep Spanje in te reizen. De driehoek tussen Irun, Palencia en Gijon heeft alles voor een afwisselende vakantie. Natuur, cultuur, geschiedenis, folklore en gastronomie zijn in de betreffende regio's Navarra, Baskenland, Cantabrië Asturië Castilië en La Rioja onderling zo verschillend dat de indruk ontstaat dat zes landen aangedaan worden.

Noord-Spanje: routekaart zes landen

Vanaf de late lente tot diep in de herfst is dit gebied goed te bereizen. In de zomer zijn de temperaturen mild. Kans op een regenachtige dag is aanwezig. Voor, en na de zomer volstaat het soms om, tijdens een periode van langdurige regen, 50 km landinwaarts te reizen en daar onder een strak blauwe lucht de vakantie voort te zetten. Door aanwezigheid van meerdere bergketens bestaan hier diverse micro-klimaten.

De route heeft een lengte van ca. 1.500 km. Het is niet noodzakelijk, maar soms wel handig, om gebruik te maken van tolwegen.

 • De start is bij Irun, aan de westkant van de Pyreneeën. De aanliggende vissershaven Hondarribia is een aanbevolen stop.
  De route begint niet, zoals misschien verwacht, langs de kust, maar gaat eerst het binnenland in. Kies, vlak na de grensovergang bij Irun, voor de N121-A om tolvrij naar Pamplona te rijden.
 • Na het bezoek aan Pamplona zet u, via A-12 en N-120, koers richting Burgos. Op dit traject een aantal onderhoudende tussenstops: Puenta la Reina; Estella; en Santo Domingo de la Calzada.
 • Trek minstens een volle dag uit voor Burgos.
  Rij vanaf Burgos noordwaarts over de N-623 voor een tocht door Hoces del Ebro. Dit traject volgt de loop van de Ebro en gaat door karstformaties, kloven en langs grotkerken. Ga daarna over de A-67, via tussenstops Aguilar de Campoo en Frómista, zuidwaarts naar Palencia.
 • Vanuit Palencia wordt de route voortgezet richting León via de N-610, met een kleine uitstap naar het authentieke Ampudia.
 • Gun León ook een dag.
  Op de weg naar de noordkust, via de N-630, is een uitstapje naar Cuevas de Valporquero aan te bevelen. Historisch Oviedo is de laatste tussenstop voordat de route weer oostwaarts gaat.
 • Kinderen hebben het in het algemeen goed naar hun zin in het Museo del Jur├ísico de Asturias in San Telmo. Het oostelijker gelegen Llanes leent zich voor een stadswandeling langs de haven, de vesting en de vele sidria's.
 • Een van de hoogtepunten van deze route is de rondrit door Nationaal Park Picos de Europa. Lees in Camperreisgids Noord-Spanje hoe de diverse uitstapjes het best aangepakt kunnen worden.
 • Weer terug aan de kust mijden we waar mogelijk de A-8. Tussenstops in badplaats Comillas en Santillana del Mar, wat ondanks de naam niet aan zee ligt. Wel nabij de beroemde Cueva de Altamirra, vindplaats van pre-historische grottekeningen.
 • Santander laat u letterlijk links liggen. Voor liefhebbers van wildparken is het nabij gelegen Nataruleza de Cab├írceno een mooi uitstapje.
 • Bilbao is de volgende stop. Ook zonder een bezoek aan het Gugenheim­museum is er een aangename dag door te brengen.
 • Een sportieve uitdaging zijn de 241 treden van de trap naar San Juan de Gaztelugatxe. Het panorama is de beloning.
 • Op de omweg - vanwege de Mundakako Itsasadarra, een riviermonding - van Gaztelugatxe naar Lekeito is de tussenstop in Guernica een confrontatie met de wreedheden uit de Spaanse Burgeroorlog en een kijkje in de Baskische ziel.
 • Onderweg naar San Sebastian is Zumaia een leuke tussenstop voor mooie wandelingen door Geoparque de la Costa Vasca. Vanuit Zumaia is de drukke maar mooie kustweg N-634 de aanbevolen route naar San Sebastian.
 • Donostia-San Sebastian is een badplaats met grandeur. Alleen de boulevard langs de baai is de moeite al waard om hier een dag stuk te slaan.
 • Zit de vakantie er op en wordt nu koers gezet naar Irun? Zoek vanuit San Sebastian direct de tolweg op. Kiest u desondanks voor de drukke en chaotische tolvrije route richting Irun, dan bent u direct weer aan vakantie toe.

Noord-Spanje: Het veelzijdige oosten

Noord-Spanje: Kasteel van Javier

Enkele trajecten in deze route gaan door delen van Spanje die gewoonlijk niet in vakantiefolders beschreven staan. Met de camper gaat u Aragón, Catalonië en een stukje Valencia verkennen. Alles komt aan bod: natuur, geschiedenis, cultuur, eten & drinken, winkelen, zon, zee en strand. Actieve vakantiegangers kunnen hun hart ophalen tijdens deze route. Voor dagenlang lanterfanten op een strand, is weinig tijd. Om in een tijdsbestek van twee weken de ruim 1.700 km af te leggen moeten soms keuzes gemaakt worden. Deze staan in de routebeschrijving.

Noord-Spanje: routekaart veelzijdig oosten

Vanaf het late voorjaar tot in het late najaar is het klimaat aangenaam in het gebied van deze route. In het voorjaar en najaar bestaat de kans op langdurige neerslag. De zomers zijn warm, maar niet extreem heet. Landinwaarts, en in de Pyreneeën, is een sneeuwbui in de winter geen zeldzaam fenomeen. In het zuidoosten van Aragón ligt een van de koudste gebieden van Spanje. Tussen november en april is hier een minimumtemperatuur van -20°C mogelijk. Maar in diezelfde periode kan in hetzelfde gebied de temperatuur net zo makkelijk oplopen tot +28°C. Met andere woorden: bereidt de camper en garderobe op alle weers­omstandigheden voor.

 • Deze route start in Jaca. Een aardig bergdorp aan de rand van de Pyreneeën. Vanuit Jaca gaat de route oostwaarts. Via de A-23 zoekt u in Sabiñánigo de aansluiting met de N-260. Die weg rijdt u af tot aan de Middellandse Zee. Lees in Camperreisgids Noord-Spanje over de landschappen en beziens­waardig­heden van deze 460 km lange weg en over de uitstapjes naar bv. Nationaal Park Ordesa (+100 km v.v.) om te wandelen en naar Andorra (+50 km v.v.) om te winkelen en te wandelen.
  Liefhebbers van de kunstenaar Salvador Dalí zullen in Besalú een keuze moeten maken. In Figueres het Teatro-Museo Dalí bezoeken en daarna via de N-260 doorrijden naar Cadaqués, het mooiste dorp van Catalonië en bakermat van de inspiratie van Dalí, of afbuigen naar Girona? Dat het mooie Cadaqués, het nabijgelegen Nationaal Park Cap de Creus en bekende badplaats Roses slecht toegankelijk zijn voor campers is de overweging of dit gebied aan de Middellandse zee een reisdoel moet zijn.
 • Ruim minstens een halve dag in voor het oude centrum van Girona.
  Camperlocaties zijn dunbezaaid aan de kust van de Costa Brava. Het leukste dorp van Catalonië, Tossa de Mar, ontbeert ook een goede voorziening om te overnachten. Sant Feliu de Guíxols en Palamós bieden hier wel mogelijkheden.
  De weg langs de kust - tussen Sant Feliu en Lloret de Mar - is smal, bochtig en geaccidenteerd. Trek hier voldoende tijd voor uit. De N-11 richting Barcelona is druk en heeft veel snelheidsbelemmerende voorzieningen. Kies zo mogelijk voor tolweg AP-7. U mist namelijk niets aan deze kust.
 • Barcelona. Neem uw tijd. Er is veel te zien. Maak vanuit Barcelona een uitstapje naar Monestir de Montserrat (+100 km v.v.).
  Zet koers naar Tarragona voor het Romeinse Tarraco. Een uitstapje naar middeleeuws Montblanc en het nabij gelegen Monestario de Poblet, is een omweg van 60 km.
 • Rij vanuit Tarragona, via de N-420, naar het mooi gelegen Miravet voor een uitzicht vanaf het Tempelierskasteel.
 • Via de C-12 volgt u de Ebro richting Tortosa. Vogelaars en liefhebbers van wandelingen over eindeloze stranden volgen de Ebro naar Natuurpark Ebrodelta. Volg de kust zuidwaarts.
 • Peníscola is een populaire plaats om te overwinteren. Aan campercampings geen gebrek.
  Op weg naar Valencia ontkomt u niet aan uitzicht op het machtige kasteel van Sagunto. Een historische plek voor liefhebbers.
 • Valencia. Deze stad wordt in Camperreisgids Zuid-Spanje beschreven. Maar nu u hier toch bent, en u heeft de tijd, laat dan niet na. Minstens een dag.
 • Zet via de A-23 koers naar het historische centrum van Teruel.
 • Vervolg, na het bezoek aan Teruel, de A-23 richting Zaragoza. Verlaat deze weg om via de N-234 middeleeuws Daroca te bereiken.
 • Vanuit Daroca gaat A-1506 naar het oostwaarts gelegen Belchite. Dit dorp was, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, speelbal van de strijdende partijen. De ruïnes van dit dorp zijn nu een indrukwekkend museum.
 • Vanuit Belchite rijdt u oostwaarts over A-1307, A-1404 en A-221 naar Caspe (voor de liefhebbers is hier een Adidas outlet).
  Grof gezegd tussen Caspe en Mequinenza ligt Embalse de Mequinenza. Een stuwmeer van de Ebro. Hier zijn recreatiemogelijkheden en wilde camper­locaties te bereiken vanaf de N-211.
 • Vervolg de N-211 noordwaarts. Via de A-2 richting Lleidda, de A-22 richting Huesca en N-240 richting Barbastro, rijdt u weer richting Pyreneeën. Vanuit Barbastro is het de moeite waard om een uitstap te maken naar het mooie bergdorp Alquézar (+50 km v.v.) via A-1232. Weer terug in Barbastro kiest u de N-123.
 • De N-123 gaat via een smalle, door de rivier uitgesleten, kloof. Aan het einde van de kloof kiest u voor de N-123a richting Graus. Nadat daar het mooie Plaza Mayor bekeken is, rijdt u weer terug over de N-123a om na een kilometer of drie rechtsaf te slaan naar de A-2211. Volg de wegwijzers naar Santuario de Torrecuidad, het heiligdom van Opus Dei.
 • Na het heiligdom bezocht te hebben, rijdt u terug naar de A-2211 en vervolgt die tot de A-138. De weg langs het stuwmeer vervolgt u noordwaarts richting Aínsa. Vanaf hier is het nog 70 km over de N-260 naar Jaca. Het beginpun van de reis.

Bovenstaande routes zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden om met de camper wat van Noord-Spanje te zien. Camperreisgids Noord-Spanje biedt meer leuke tussenstops en alternatieven op deze routes. Een combinatie van routes is natuurlijk mogelijk. Met meer dan 230 beschrijvingen van bestemmingen, beziens­waardig­heden en routes en meer dan 300 overnachtingsplaatsen van Camper­reis­gids Noord-Spanje kunt u routes samenstellen naar uw wensen en mogelijkheden. Een POI-bestand voor uw navigatiesysteem is te downloaden via de supportpagina.

Lees hier meer over de Camperreisgids Noord-Spanje of ga gelijk naar de winkel.

Andere gidsen

Noord-Spanje support

Tips

Blik op Spanje

Vergeet niet "Blik op Spanje" te downloaden. Met deze gratis e-bijlage kunt zich op uw e-reader, tablet, laptop of smartphone voorbereiden met onderwerpen als geschiedenis, geografie, klimaat, cultuur, folklore, gebruiken en gewoontes van Spanje.
Support > Downloads...

Vuig weer onderweg

Van het late najaar tot in het vroege voorjaar bestaat de kans op strenge nachtvorst en winterse neerslag in delen van Noord-, en Centraal-Spanje. Controleer het aktuele weerbericht en pas zonodig de camperuitrusting en garderobe aan.

De fiets mee?!

Is het zinvol om de fietsen achterop de camper te binden voor de vakantie naar Spanje? Er zitten voordelen aan maar zeker ook nadelen. Maar mogelijkheden zijn er voldoende. Lees meer...

 

Actueel Weer