Camperreisgids.nl

Leuke camperroutes door Noord-Spanje

Noord-Spanje: Blik op Miravet

Bij het plannen van een rondreis door Noord-Spanje dient u zich bewust te zijn van twee valkuilen: reistijd die zich niet verhoudt met de afstand, en een grillig klimaat.

Om met dat laatste te beginnen. Noord-Spanje kan gedurende het hele jaar bereisd worden. Plan uw route echter met juiste verwachtingen en bagage. Noord-Spanje stelt dan niet teleur.
Langs de westelijke kustlijn ervaart u de meeste wind, bewolking en regen. Wie een satelietkaart bekijkt ziet de gul met regen bedeelde gebieden. Tijdens een verzengende zomerse hitte in het binnenland is dat milde zeeklimaat een zegen. Veel Spanjaarden trekken in de zomer dan ook naar de noord- of westkust. Drukke overnachtingslocaties dus.
In andere jaargetijden kan het wel eens een domper zijn wanneer u de herfstige Lage Landen ontvlucht bent en uw vakantiebestemming niet onder doet in gure, grauwige druilerigheid. Het advies is om in alle jaargetijden een dikke trui, warme sokken, windbrekertje en regenkleding in te pakken. Hopelijk blijft het in de koffer. Bent u wat meer flexibel in uw route, weet dan dat 50 km landinwaarts veelal blauwe lucht met een stralend zonnetje wacht.

De oostkust van Noord-Spanje is over het algemeen gedurende het hele jaar mild met prettige temperaturen. Gaat u daar 50 km landinwaarts dan treft u tussen oktober en juni de koudste gebieden van Spanje. Negen maanden per jaar kans op nachtvorst (tot wel -25°C). In het gebied ten noorden van Madrid is tot in mei sneeuwval een realistische verwachting. Door aanwezigheid van meerdere bergketens bestaan in Noord-Spanje diverse microklimaten.
Lees meer over klimatologische valkuilen in de Camperreisgids Noord-Spanje.

Noord-Spanje: Bilbao

Laten we aannemen dat de rijafstand tussen Nederland en de Spaanse grens ca. 1.250 km meet en dat u die grens in twee rijdagen passeert. De afstand tussen oostkust en westkust van Noord-Spanje is van een vergelijkbare afstand. De reistijd tussen de Middellandse Zee en de Atlantisch Oceaan is minstens een reisdag langer (via snelwegen en geen uitstapjes). Gaat u van de snelweg af dan neemt de reistijd flink toe. Zeker in de buurt van de Pyreneeën en de binnenlanden van de noordwestkust zijn de lokale wegen in het grillige landschap smal en bochtig

Neem bijvoorbeeld de 470 km lange, acht bergpassen en meerdere canyons passerende N-260 langs de voet van de Pyreneeën tussen Figueres en Jaca. Daar bent u met uitstapjes een mooi weekje mee bezig. Inclusief een dagje dobberen in de Middellandse Zee bent u dan twee weken van huis.

Een andere reistijd verlengende factor is het weekeinde. Gebieden die u mooi vindt zijn ook in trek bij Spanjaarden. In het weekeind trekt men er massaal op uit. Sportieve fietsers vinden dan hun plezier in het bedwingen van steile kronkelige bergwegen. Rijdt u daar met uw camper achter, dan mag u passeren (indien de verkeerssituatie het toelaat) maar dient minimaal 1,5 m afstand tussen de fietser en de camper te blijven bestaan. Is dat niet mogelijk, dan mag u niet passeren en bestaat de kans dat u enkele kilometers lang niet harder kan rijden dan 15 km/u. En dat meerdere keren tijdens een de route naar de top. Wees bewust dat afdalende fietsers een snelheid kunnen halen van meer dan 50 km/u en daarbij vaak de bocht afsnijden. Als dat verkeerd gaat bieden fietshelmpjes de fietser geen bescherming, maar de wet wel. Ook van de fietsende tegenligger moet u 1,5 m afstand houden. Het is dat u het weet.

Camperreisgids Noord-Spanje beschrijft meer dan 230 bestemmingen. In een Camperreisgids staan overnachtingsplaatsen bij de bestemmingen. Dit kunnen campings, wilde- of officiële camperlocaties zijn. Voor uw navigatie­systeem is, exclusief voor kopers van de Camperreisgids Noord-Spanje, een POI-bestand met bezienswaardigheden, parkeermogelijkheden en overnachtingsplaatsen gratis te downloaden. In de gids ook tips om een veilige en rustige overnachtingsplaats te vinden als er geen camperlocaties of campings in de buurt zijn. Mede met die informatie is het eenvoudig om een route voor te bereiden. In de Camper­reis­gids wordt ook ingegaan op het budget en de tijd die nodig is voor bepaalde routes of bestemmingen.

Noord-Spanje: Zes landen

Noord-Spanje: Praya des Cathedrales

Om de veelzijdigheid van Spanje te ontdekken is het niet nodig om diep Spanje in te reizen. De driehoek tussen Irun, Palencia en Gijon heeft alles voor een afwisselende vakantie. Natuur, cultuur, geschiedenis, folklore en gastronomie zijn in de betreffende regio's Navarra, Baskenland, Cantabrië, Asturië, Castilië en La Rioja onderling zo divers dat de indruk ontstaat dat zes verschillende landen aangedaan worden.

Noord-Spanje: routekaart zes landen

Met een route van ca. 1.500 km door dit deel van Noord-Spanje komt u langs historische steden als Burgos, Léon en Guernica. Maakt u uitstapjes in Picos de Europa. Kunt u luieren op de stranden-, en flaneren op de boulevard van San Sebastian. Bezoekt u wildparken, grotten met prehistorische tekeningen en vindt u dinosporen. Geniet u van panorama’s vanaf het mysterieuze San Juan de Gaztelugatxe en op nachtelijk Gijon. Dwaalt u door karst en kloven van de Ebrovallei. U gaat tijd tekort komen om de vele kastelen, kerken, authentieke dorpjes - waarvan enkele op de lijst met mooiste dorpen van Spanje - en natuurparken te bezoeken.

Dit deel van Noord-Spanje heeft een hoogstaande culinaire presentatie van streekproducten zoals vis- en zeevruchten, wild, schapenkazen, paddenstoelen en heerlijke wijnen. Daarvoor hoeft u niet naar een sterrenrestaurant. Een eerlijke, smaakvolle maaltijd zonder fratsen is in nagenoeg ieder dorp voor een schappelijke prijs te vinden. Met pinxtos, de Baskische en luxe variant van tapas, is vaak al een maal te doen als u tussen de middag al een Menu del dia genoten hebt. Lees meer over de Spaanse eetgewoonten in e-bijlage “Blik op Spanje” van Camperreisgids Noord-Spanje

Noord-Spanje: Het veelzijdige oosten

Noord-Spanje: Kasteel van Javier

De kust langs de Middellandse Zee trekt miljoenen toeristen per jaar met zon, zee, strand en sangria. Zoekt u ook wat anders dan is dat niet ver weg. Een stukje dieper het binnenland in bezoekt u delen van Spanje die gewoonlijk niet vakantiefolders staan. Verken met de camper Aragón, Catalonië en een stukje Valencia dan komt alles in een route van ca. 1.700 km aan bod: natuur, geschiedenis, cultuur, eten & drinken, winkelen, zon, zee en strand. Actieve vakantiegangers kunnen hun hart ophalen in dit deel van Noord-Spanje. Voor dagenlang lanterfanten op een strand is weinig tijd. Hoogtepunten zijn o.a.: een bezoek aan het wandel- en belastingparadijs Andorra. Slenteren door Cadaqués, het mooiste dorp van Catalonië. De toerist uithangen in Tossa del Mar, het leukste dorp van Catalonië. Een bezoek aan veelzijdig Barcelona en het nabijgelegen heiligdom Monestir de Montserrat. Sightseeën in historische steden als Teruel en Tarragona. Leren over de wrede geschiedenis van Belchite. Spotten van flamingo’s van de Ebrodelta of de indrukwekkende roofvogels in nationaal park Els Ports.

Noord-Spanje: routekaart veelzijdig oosten

Onderweg een ruime keuze aan kastelen, forten, kerken, kloosters en andere bouwwerken uit diverse periodes van de geschiedenis om te bezichtigen. In dit deel van Spanje diverse uitgestrekte Nationale Parken met watervallen, karakteristieke tafelbergen, karstlandschap, woestijnen, dichte bossen en weidse uitzichten. Niet minder interessant is om tijd vrij te maken om de tradities en feesten van dit deel van Spanje te beleven. In de e-bijlage “Blik op Spanje” van Camperreisgids Noord-Spanje leest u over de leukste feesten en tradities om als toerist bij te wonen.

De bron van rivier Ebro ligt in Cantabrië en stroomt 940 km naar het oosten, door zeven regio’s, om bij Tarragona in de Middellandse Zee uit te monden. Een adembenemende route met uiteenlopende landschappen en veel bezienswaardigheden. De rivier is de levensader voor de Rioja wijnstreek, kruist de wereld van Don Quichot, vloeit door een woestijn, klieft zich door bergenruggen, en overstroomt steppes.

Bovenstaande voorstellen zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden om met de camper wat van Noord-Spanje te zien. Met meer dan 230 beschrijvingen van bestemmingen, bezienswaardigheden en routebeschrijvingen en met meer dan 300 overnachtingsplaatsen kunt u met Camper­reis­gids Noord-Spanje naar uw wensen en mogelijkheden een mooie route samenstellen. Een POI-bestand voor uw navigatiesysteem is te downloaden via de supportpagina.

Lees hier meer over de Camperreisgids Noord-Spanje of ga gelijk naar de winkel.

Andere gidsen

Noord-Spanje support

Tips

Blik op Spanje

Vergeet niet "Blik op Spanje" te downloaden. Met deze gratis e-bijlage kunt zich op uw e-reader, tablet, laptop of smartphone voorbereiden met onderwerpen als geschiedenis, geografie, klimaat, cultuur, folklore, gebruiken en gewoontes van Spanje.
Support > Downloads...

Vuig weer onderweg

Van het late najaar tot in het vroege voorjaar bestaat de kans op strenge nachtvorst en winterse neerslag in delen van Noord-, en Centraal-Spanje. Controleer het aktuele weerbericht en pas zonodig de camperuitrusting en garderobe aan.

De fiets mee?!

Is het zinvol om de fietsen achterop de camper te binden voor de vakantie naar Spanje? Er zitten voordelen aan maar zeker ook nadelen. Maar mogelijkheden zijn er voldoende. Lees meer...

 

Actueel Weer