Camperreisgids.nl

De fiets mee naar Spanje?

Of u de fiets achter op de camper te bindt tijdens de campervakantie naar Spanje is een individuele beslissing. Deze beslissing zal afhankelijk zijn van o.a. lichamelijke conditie, type fiets, bestemming en manier waarop iemand met de camper reist.

Nadelen

In Spanje staat u als fietser onderaan de hiërarchie van weggebruikers. Het land kent nagenoeg geen fietspaden dus is de fietser medegebruiker van drukke boulevards in steden, provinciale wegen en soms ook autowegen zonder dat er een scheiding is tussen het autoverkeer en fietsers. Het is eerder regel dan uitzondering dat de fietser gebruik moet maken van vluchtstrook of trottoir.

Op de fiets

Het overgrote deel van het landschap in Spanje is heuvelachtig tot bergachtig.
Dorpjes liggen meestal op de top van een heuvel. De variatie in het hoogteprofiel verschilt per streek. Het is ook geen wetmatigheid dat de kuststreek vlak is. Een fietstocht zonder voor­bereiding kan verzanden in een slepende tocht.

Hou er rekening mee dat er voor fietsen met trapondersteuning onderweg geen oplaadpunten zijn en dat het heuvelachtige landschap de accu snel zal uitputten.
De gemiddelde hoogte van het Spaanse landschap ligt op 600 m boven zeeniveau. Voor ons lagelanders kan dit, zonder gewenning en bij een matige conditie, tot kortademigheid leiden.

Het jaargetijde kan een rol spelen in de beslissing om tochtjes te gaan fietsen.
Zonnestraling en hoge temperaturen maken het in de zomer bijna onmogelijk om langdurig te fietsen. In Noord-, en Centraal-Spanje kunnen najaar, winter en voorjaar koud en nat zijn waardoor fietsen een stuk minder aantrekkelijker is.

Let op het toegestane maximum massa van de camper. Twee fietsen achterop is al snel 50kg extra.

Voordelen

Allereerst is een fiets handig om even een boodschap in het dorp te doen als je met de camper op een afgelegen camperplaats staat. Of om van de camping naar het strand of de stad te fietsen.

Weer op de fiets

Racefietsers of mountainbikers, kunnen in Noord-Spanje voldoende uitdaging vinden.
Een recreatieve fietser is wat beperkt in trajecten. Zeker wanneer de conditie te wensen overlaat. Het blijft meestal bij een korte transfer naar het strand, een winkel of stad.

Spanje is wel bezig met het ontwikkelen van recreatieve fietspaden over oude spoorlijnen. Het voordeel is dat deze autovrij zijn en een geleidelijke helling hebben. Het nadeel is dat er geen rondje gefietst kan worden, ook lange tunnels donker zijn, en dat onderhoud bij gemeentes ligt. De een doet daar meer moeite voor dan de ander. Meer info over dit project is te vinden op Viasverdes.com

Regels

Er zijn enkele wetten van kracht die fietser, met name buiten de bebouwde kom, enige bescherming bieden:
 • Het is voor passerende motorvoertuigen verplicht om minimaal 1,5 m zijdelingse afstand te houden. Dit geldt ook voor motorvoertuigen die uit tegenovergestelde richting komen. Of het een wet is om op te vertrouwen?
 • Buiten de bebouwde kom is het voor fietsers verplicht een helm te dragen. Kinderen onder de zestien jaar moeten op de fiets ook binnen de bebouwde kom een helm dragen.
 • Rijden met oordopjes in is verboden. Evenals het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen.
 • Voor fietsers gelden dezelfde regels als voor automobilisten: een nul-tolerantie (0,5‰) bij alcohol- of drugsgebruik.
 • De maximumsnelheid voor fietsers is 45 km/u.
 • In groepen fietsen is toegestaan. Wanneer de situatie het toelaat mag naast elkaar gefietst worden.

Voorbereidingen

 • De fiets is natuurlijk in goede staat en een bandenplakset en werkende fietspomp behoren tot de standaard-uitrusting. Fietsenmakers/winkels en doe-het-zelfwinkels zijn schaars en alleen in steden te vinden. Veelal zijn deze tijdens de siesta gesloten.
 • Zorg voor een goede kennis van het landschap en route als er een tocht in de planning staat. Bezit of bestudeer een hoogtekaart. Vraag om informatie bij de lokale bevolking of het toeristenbureau.
 • Neem pen en papier mee om iemand die de omgeving kent een route uit te laten schrijven nadat u verdwaalt bent. Zeker als u de taal niet machtig bent.
 • Een goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk. Zonnebrandolie met een hoge beschermingsfactor, een petje, zonnebril en een dun shirt met lange mouwen horen minstens in de rugzak te zitten.
 • Een fikse voorraad drinkwater en een snack om het zoutgehalte van het lichaam op peil te houden zijn onmisbaar.
 • Stop zwemkleding in de rugzak. De kans dat een paradijselijk strandje langs de route ligt is groot.
 • Neem niet te veel hooi op de vork. Kies de route waarvan u zeker weet dat u weer thuiskomt. Het landschap, de wegcondities en het klimaat kunnen voor zware omstandigheden zorgen.

Andere gidsen

Noord-Spanje support

Tips

Blik op Spanje

Vergeet niet "Blik op Spanje" te downloaden. Met deze gratis e-bijlage kunt zich op uw e-reader, tablet, laptop of smartphone voorbereiden met onderwerpen als geschiedenis, geografie, klimaat, cultuur, folklore, gebruiken en gewoontes van Spanje.
Support > Downloads...

Vuig weer onderweg

Van het late najaar tot in het vroege voorjaar bestaat de kans op strenge nachtvorst en winterse neerslag in delen van Noord-, en Centraal-Spanje. Controleer het aktuele weerbericht en pas zonodig de camperuitrusting en garderobe aan.

De fiets mee?!

Is het zinvol om de fietsen achterop de camper te binden voor de vakantie naar Spanje? Er zitten voordelen aan maar zeker ook nadelen. Maar mogelijkheden zijn er voldoende. Lees meer...

 

Actueel Weer