Camperreisgids.nl

Leuke camperroutes Noordkaap

rendieren in Lapland

Welke route is leuk om met de camper naar Noordkaap te reizen? Het is de meest gestelde vraag. Het simpelste antwoord is: vanuit Malmö via E4 - E8 - RV93 - E6 - E69.
U staat dan met 2.400 km en drie dagen rijden op Noordkaap. Twee kan ook als u profiteert van het lange daglicht op zomerse dagen. Vervolgens rijdt u in vier dagen de 2.700 km over de E6 terug naar Malmö. Indien dit uw doelstelling is, laten we dan elkaars tijd niet verdoen en lees niet verder. Om in alle vrijheid de mooiste plekjes van Zweden en Noorwegen te ontdekken, de landen te ervaren en toch ook een ontspannen campervakantie te hebben, het volgende...

65 NB

Factoren als uw beschikbare tijd, het budget, uw manier van reizen met de camper en uw interesses spelen een rol in de samenstelling van een route. In het noorden van Zweden zijn bijvoorbeeld niet veel campings of officiële camperlocaties beschikbaar. U zult dus de dagindeling en de route op het bereiken van dergelijke overnachtingsplaatsen moeten afstemmen. Heeft u er geen problemen mee om op wilde camperlocaties te overnachten of om als enige camper op een hoogvlakte of op een verscholen plek in het bos te staan, dan bent u veel flexibeler in de samenstelling van de route.

Oude sloep

In de Camperreisgids vindt u over­nachtings­plaatsen langs de route en in de buurt van bestemmingen. Dit kunnen vrije of betaalde camperlocaties of campings zijn. Naar gelang beschikbaarheid. Voor uw navigatie­systeem is, voor kopers van Camper­reis­gids Noordkaap, een POI-bestand gratis te downloaden. In de gids staan ook tips om een veilige en rustige over­nachtings­plaats te vinden voor wanneer geen camperlocaties of campings in de buurt zijn. Mede met die informatie is het eenvoudig om een route voor te bereiden. In de Camper­reis­gids wordt ook verder ingegaan op het budget en de tijd die nodig is voor bepaalde routes of bestemmingen.

De routesuggesties worden opgedeeld in twee delen: de heenweg en de terugweg. Dit vanwege uw beschikbare tijd en budget. De route zuidwaarts door Noorwegen is een behoorlijke aanslag op uw budget en planning, maar u krijgt er een onvergetelijke vakantie voor terug. Onderstaande routesuggesties zijn slechts een voorbeeld. Na het lezen van de Camperreisgids Noordkaap zult u zeker een andere route samenstellen.

Kustroute richting Noordkaap

Mariefreds

Vanuit Malmö volgt u globaal de wegen E22 en E4 langs de Zweedse oostkust noordwaarts, om in minimaal 2.900 km naar Noordkaap te rijden. Gedurende deze rit zijn uitstapjes te maken naar o.a. Öland, Höga kusten of natuurparken in het binnenland. Aan de noordgrens van Zweden zijn keuzes te maken in de aanrijroutes voor Noorwegen via Finland. Geen van die keuzes stelt teleur.
In Camperreisgids Noordkaap leest u o.a. over mooie plekken waar u argeloos aan voorbij rijdt, de uitstapjes en welke consequenties de routekeuzes door Finland hebben. De route langs de kust is met name geschikt voor de camperaar die graag op campings overnacht en van bedrijvige stadjes houdt. Een gevarieerde rit met geschiedenis, cultuur, natuur, (hopelijk zon) zee en strand. Duur: Minimaal één week.

Inlandsvägen richting Noordkaap

Unesco Werelderfgoed

Een route van ± 2.200 km van Göteborg naar Noordkaap door het binnenland van Zweden. De route speelt zich hoofdzakelijk af op de Inlandsvägen ofwel de 1.680 km lange E45. Een weg door uitgestrekte bossen, langs spiegelende meren, kolkende rivieren, rustieke dorpjes en woeste vlaktes. Toegangsweg voor de Wildernisroute en andere mooie rondritten in Zweeds Lapland. Ruim voor het bereiken van de Zweedse noordgrens kiest u voor de transfermogelijkheden naar Noordkaap: een korte of langere transfer door Finland of direct van Zweden naar Noorwegen Een uitgebreide omschrijving van die routekeuzes en de rondritten, incl. bezienswaardigheden en overnachtingslocaties vindt u in Camperreisgids Noordkaap. Duur: Een week. Zonder rondritten als de Wildernisroute.

Lofoten Camperplaats

Terug naar huis

Met veel geluk heeft u op Noordkaap de middernachtzon kunnen aanschouwen. Maar nu moet u gaan beslissen over de terugtocht. Heeft u niet veel tijd dan kan dat over Zweden. Bijvoorbeeld de E4 noordwaarts en de E45 zuidwaarts. U heeft dan ook de tijd om eens een dagje aan zee te zitten, te winkelen of te lanterfanten.
Heeft u meer dan twee weken over in uw planning, dan is het te overwegen om de terugtocht door Noorwegen te rijden. Met een camper is dat een behoorlijke aanslag op het budget vanwege hoge brandstofprijzen, tolwegen en ferry‘s, maar u krijgt er wel een onvergetelijke vakantie voor terug. In de Camperreisgids vindt u tips om kosten te besparen, hoe tol geheven wordt en wat kosten van ferry‘s op die route door Noorwegen zijn.

Noorse koeien

De terugreis met de camper door Noorwegen gaat voor een belangrijk deel over de E6. Een indrukwekkende 2.000 km naar Oslo, 2.560 km als u tot Malmö doorrijdt. Soms een vierbaans snelweg zo strak als een biljartlaken, soms een hobbelige eenbaansweg met haarspeldbochten en nauwelijks ruimte voor tegemoetkomend verkeer om te passeren. De weg gaat langs, door, onder of over fjorden, golvende heuvels, hoogvlakten, rivieren en gletsjers met kilometers lange tunnels, bruggen en een enkele keer met de veerboot. Op enkele trajecten wordt tol geheven. Maximum snelheden variëren tussen de 30 km/u en de 110 km/u. Het is de enige Noorse noord-zuid wegverbinding dus u ontkomt niet aan de E6.

Noordkaap richting Oslo

Cruiseschip

Rijdt u alleen de E6 af, dan is uw vakantie ook al geslaagd. Er is langs de weg voldoende om te zien en te doen. In Camperreisgids Noordkaap vindt u uitgebreide beschrijvingen van uitstapjes zoals Vestralen met mogelijkheid tot het spotten van walvissen en zeehonden, de wonderschone Lofoten, een route over de avontuurlijke FV17, het indrukwekkende fjordengebied met o.a. Atlanticroad, Trollstigen, gletsjers, Geiranger­fjord, Bergen, Preikestolen en veel en veel meer.

Bovenstaande routes zijn slechts enkele van de vele routemogelijkheden om met de camper naar Noordkaap en terug te reizen. Een combinatie van de routes is natuurlijk mogelijk. Met de meer dan 500 beschrijvingen van bestemmingen, bezienswaardigheden en routes en honderden overnachtingslocaties uit Camperreisgids Noordkaap kunt u routes samenstellen naar uw wensen en mogelijkheden. Een POI-bestand voor uw navigatiesysteem is te downloaden via de supportpagina.

Lees hier meer over de Camperreisgids Noordkaap of ga gelijk naar de winkel.

Andere gidsen

Noordkaap support

Tips

Tol in Zweden

Sinds begin 2015 wordt in Zweden de elektronische tolheffing (Spitsheffing: Stockholm en Göteborg. Bruggen: Motala en Sundsvall) ook doorberekend aan buitenlandse kentekens. U krijgt de rekening thuisgestuurd. Let op de betaaltermijn als u langer dan 2 maanden onderweg bent. Meer informatie op www.epass24.com

Linkerspiegels

Wist u dat er in Noorwegen relatief veel linkerspiegels sneuvelen? De wegen langs de fjorden zijn vaak zo smal dat spiegels van tegemoet­komende campers elkaar makkelijk kunnen raken.

Loppis

Langs de kant van de weg staan in Zweden veel kleine wegwijzertjes met het opschrift "Loppis". Het gaat hier om particuliere rommelmarktjes. Een nationale hobby.

Wisselkoersen

Actueel Weer