Camperreisgids.nl

Leuke camperroutes Noordkaap

rendieren in Lapland

Welke route is leuk om met de camper naar Noordkaap te reizen? Het is de meest gestelde vraag. Het simpelste antwoord is vanuit Malmö: E4 - E8 - RV93 - E6 - E69.
U staat dan met 2.400 km en drie dagen rijden op Noordkaap. Twee kan ook als u profiteert van het lange daglicht op de zomerse dagen. Vervolgens rijdt u in vier dagen de 2.700 km over de E6 terug naar Malmö. Indien dit uw doelstelling is, laten we dan elkaars tijd niet verdoen en lees niet verder. Om in alle vrijheid de mooiste plekjes van Zweden en Noorwegen te ontdekken, de landen te ervaren en toch ook een ontspannen campervakantie te hebben, het volgende...

65 NB

Factoren als uw beschikbare tijd, het budget, uw manier van reizen met de camper en uw interesses spelen een rol in de samenstelling van een route. In het noorden van Zweden zijn bijvoorbeeld niet veel campings of officiële camperlocaties beschikbaar. U zult dus de dagindeling en de route op het bereiken van dergelijke overnachtingsplaatsen moeten afstellen. Heeft u er geen problemen mee om op vrije camperlocaties te overnachten of om als enige camper op een hoogvlakte of op een verscholen plek in het bos te staan, dan bent u veel flexibeler in de samenstelling van de route.

Oude sloep

In de Camperreisgids vindt u over­nachtings­plaatsen langs de route en in de buurt van bestemmingen. Dit kunnen vrije of betaalde camperlocaties of campings zijn. Naar gelang beschikbaarheid. Voor uw navigatie­systeem is, voor de kopers van de Camper­reis­gids Noordkaap, een POI-bestand gratis te downloaden. In de gids staan ook tips om een veilige en rustige over­nachtings­plaats te vinden als er geen camperlocaties of campings in de buurt zijn. Mede met die informatie is het eenvoudig om een route voor te bereiden. In de Camper­reis­gids wordt ook verder ingegaan op het budget en de tijd die nodig is voor bepaalde routes of bestemmingen.

De routesuggesties worden opgedeeld in twee delen: de heenweg en de terugweg. Dit vanwege uw beschikbare tijd en budget. De route zuidwaarts door Noorwegen is een behoorlijke aanslag op uw budget en planning, maar u krijgt er een onvergetelijke vakantie voor terug. Onderstaande routesuggesties zijn slechts een voorbeeld. Na het lezen van de Camperreisgids Noordkaap zult u zeker een andere route samenstellen.

Kustroute richting Noordkaap

Mariefreds

Deze ± 2.900 km lange route voert vanuit Malmö, noordwaarts langs de zuidkust van de Baltische zee, via Öland, Stockholm, de oostkust en het grensgebied met Finland. Met name geschikt voor de camperaar die graag op campings overnacht en van bedrijvige stadjes houdt. Een gevarieerde route met geschiedenis, cultuur, natuur, (hopelijk zon) zee en strand. Duur: Minimaal één week.

 • U komt via de Öresundbrug of met de veerverbinding Rostock - Trelleborg, Zweden binnen.
 • Vanuit Trelleborg rijdt u over de RV9 richting Ystad. Trelleborg en Ystad zijn leuke stadjes om te bezoeken.
 • Vervolg de RV9, sla af naar Kåseberga en bezoek daar Ales Stenar. Volg de Östra kustvägen en bezoek bij mooi weer Sandhammaren.
 • Bij Simrishamn vervolgt u de RV9 voor een bezoek aan Kungagraven bij Kivik.
 • Via de RV19 en E22 komt u bij Karlskrona voor o.a. een bezichtiging van de historische marinebasis. De marinebasis heeft een vermelding op de Unesco Werelderfgoedlijst.
 • Vervolg de E22 naar het historisch belangrijke Kalmar. Heeft u voldoende tijd, maak dan een rondrit van minimaal twee dagen over Öland. De zuid­punt staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.
 • Vanuit Kalmar rijdt u parallel aan de E22 over de Mönsterås Kustvag noordwaarts. Stap even uit in het rustieke Pataholm.
 • Weer op de E22 kunt u uitstapjes maken naar o.a. het ambachtelijke en kunstzinnige glasgebied in Småland of de Berg Slussar.
 • In Stockholm aangekomen, voor een twee-daags bezoek, leert u Zweden het best kennen in het openluchtmuseum Skansen. Raakt u onder de indruk van de restauratie van de Vasa en geniet u van het toeristische doch ont­spannen Gamla Stan. Slechts enkele van de hoogtepunten in de hoofdstad.
 • De E4 is de weg waar kilometers gevreten gaan worden. Maar niet voordat een bezoek gebracht is aan het mystieke Gamla Uppsala.
 • Vanuit Stockholm is de E4 ca. 1020 km lang en heeft afwisselend 2 rij­stroken, 2+1 rijstroken en 2x2 rijstroken. De maximumsnelheid varieert tussen 70 km/u en 120 km/u. Ondanks dat de weg langs de kust richting noorden gaat, zult u weinig kust zien of u moet de weg willen verlaten.
  De E4 voert langs bedrijvige stadjes en dichte bossen. Door de wisselende snelheden, rijstrookwijzigingen en verkeersintensiteit is de weg niet ont­spannen om te rijden. In de Camperreisgids staan uitstapjes en alter­na­tieven om aan de E4 te ontsnappen zonder dat u veel kilometers hoeft om te rijden.
 • Leuk om te bezoeken zijn o.a. Piteå en Gammelstad.
 • In het noorden van Zweden zijn er enkele alternatieven om de route te vervolgen. Één daarvan is de rustige, 360 km lange, van Haparanda naar Karesuando, langs de grensrivier lopende RV99. Een route met veel picknick­plaatsen, rendieren op de weg, kleine nederzettingen, visstekjes en romantische overnachtingsmogelijkheden. Andere mooie alternatieve routes door het noorden van Zweden staan in de Camperreisgids.
 • Het wordt tijd om via de Finse E8 en de RV93 door mooie landschappen naar Noorwegen te rijden.
 • Eerste grote halteplaats is Karasjok. Het Samenopenluchtmuseum raden we hier af. Op uw route door het noorden van Noorwegen ziet u alles wat daar getoond wordt. In levende lijve!
 • Landschap, landschap, landschap. Onderbroken door Lakselv om nog de laatste inkopen te doen en te tanken. De laatste etappe naar Noordkaap begint hier.
 • Op zowel de E6 en de E69 worden de dimensies van de omgeving opgerekt tot in het oneindige.
 • Tip: Fotografeer niet vanuit een rijdende camper. Zeker bij donker weer kan het resultaat bij thuiskomst tegenvallen.

Inlandsvägen richting Noordkaap

Unesco Werelderfgoed

Een route van ± 2.200 km van Göteborg naar Noordkaap door het binnenland van Zweden. U komt in Göteborg nadat u vanuit Kiel met de nachtboot bent gekomen of 500 km extra door Denemarken naar Frederikshavn bent gereden voor de overtocht met de veerboot. De route speelt zich hoofdzakelijk af op de Inlandsvägen ofwel de 1.680 km lange E45. Een weg door uitgestrekte bossen, langs spiegelende meren, kolkende rivieren, rustieke dorpjes en woeste vlaktes. Duur: Een week. Exlusief Wildernisroute.

 • Verlaat u aan het eind van de vakantie Zweden ook weer via Göteborg dan is het een aanbeveling om Göteborg te bezoeken bij vertrek. U zult Göteborg meer gaan waarderen.
 • Volg vanuit Göteborg de E45 tot aan Karesuando en ga daar de Finse grens over. Volg daarna de beschrijving zoals gegeven in de Kustroute naar Noordkaap.
 • Het zou te makkelijk zijn om hier met de beschrijving te stoppen. Wat is er te zien en te doen langs de E45? Er zijn voldoende mogelijkheden tot uitstapjes.
 • De eerste honderd kilometer van Göteborg tot Vänersborg zijn niet bijster interessant. Veel snelweg. Vänersborg centrum is leuk om te bezoeken en kennis te maken met het aanbod van de Zweedse supermarkten.
 • Met een bezoek aan het bijzondere aquaduct van Håverud en misschien een ontspannen tochtje op het Dalslandkanaal begint de vakantie echt.
 • Karlstad, Sunne en Mora hebben ieder hun eigen Zweedse charme maar zijn geen hoogtepunten in uw bezoek aan Zweden.
 • In Östersund zijn het openluchtmuseum, het uitgebreide centrum en de camperlocatie aan het meer, redenen om er een dagje door te brengen.
 • Bij Strömsund kunt u de bijzondere Wildernisroute rijden. In de Camper­reis­gids staat uitvoerig beschreven wat de mogelijkheden, beziens­waardig­heden en overnachtingsplaatsen zijn. Trek er minimaal twee dagen voor uit. Of u vervolgt gewoon de E45.
 • Beide opties brengen u bij Vilhelmina. Vandaar is het kilometervreten door uitgestrekte bossen en langs wilde rivieren.
 • Storforsen is een indrukwekkende waterval. De omweg van 60 km waard.
 • Na de poolcirkel komt er weer een beetje leven in de brouwerij. Allereerst de poolcirkel zelf. Goed voor een fotomomentje. Vervolgens Jokkmokk voor een bezoek aan het Ájtte museum voor hen die meer willen weten over de Samencultuur.
 • In Gällivare kunt u de grootste ijzermijn van Europa bezoeken. Meldt u zich hiervoor aan bij de toeristeninfo.
 • Na Gällivare is er de mogelijkheid om af te slaan naar Kiruna (45 km vanaf de E45) waar een ondergrondse bustour u meer dan 500 m onder de grond brengt. Hier volgt een rondleiding in de ijzermijn die de stad doet verzwelgen. Als u de E10 blijft volgen, komt u, 80 km voorbij Kiruna, in Abisko National Park. Ruig landschap met mogelijkheden tot mooie wandelingen. Een omweg van 250 km van de E45 en terug. Mocht het weer in het noorden slecht zijn dan blijft u de E10 volgen richting Lofoten.
 • Na Gällivare kunt u er voor kiezen om niet via de E45, maar via alternatieve routes door de uitgestrektheid en woestheid van Zweeds Lapland bij de aansluiting naar de weg richting Noordkaap in Finland te komen. Een uitgebreide omschrijving van die wegen, incl. beziens­waardig­heden en camperlocaties, vindt u in de Camperreisgids Noordkaap.
 • Blijft u de E45 echter volgen dan komt u in Karesuando bij de Finse grens uit. Hoe het dan verder gaat, heeft u in de voorgaande routebeschrijving ‘Kustroute richting Noordkaap’ kunnen lezen.
Lofoten Camperplaats

Met veel geluk heeft u op Noordkaap de middernachtzon kunnen aanschouwen. Maar nu moet u gaan beslissen over de terugtocht. Heeft u niet veel tijd dan kan dat over Zweden. Bijvoorbeeld de E4 noordwaarts en de E45 zuidwaarts. U heeft dan ook de tijd om eens een dagje aan zee te zitten, te winkelen of te lanterfanten.
Heeft u meer dan twee weken over in uw planning, dan is het te overwegen om de terugtocht door Noorwegen te rijden. Met een camper is dat een behoorlijke aanslag op het budget vanwege de hoge brandstofprijzen, de tolwegen en de veerboten, maar u krijgt er wel een onvergetelijke vakantie voor terug. In de Camperreisgids vindt u tips om kosten te besparen, hoe de tol geheven wordt en wat de kosten van veerboten op die route door Noorwegen zijn.

Noorse koeien

De terugreis met de camper door Noorwegen gaat voor een belangrijk deel over de E6. Een indrukwekkende 2.000 km naar Oslo en 2.560 km als u tot Malmö doorrijdt. Soms een vierbaans snelweg zo strak als een biljartlaken, soms een hobbelige eenbaansweg met haarspeldbochten en nauwelijks ruimte voor tegemoetkomend verkeer om te passeren. De weg gaat langs, door, onder of over fjorden, golvende heuvels, hoogvlakten, rivieren en gletsjers met kilometers lange tunnels, bruggen en een enkele keer met de veerboot. Op enkele trajecten wordt tol geheven. Maximum snelheden variëren tussen de 30 km/u en de 110 km/u. Het is de enige Noorse noord-zuid wegverbinding dus u ontkomt niet aan de E6.

Noordkaap richting Oslo

Cruiseschip

Als u alleen de E6 afrijdt dan is uw vakantie ook al geslaagd. Er is langs de weg voldoende om te zien en te doen. In de Camperreisgids Noordkaap vindt u uitgebreide beschrijvingen van uitstapjes zoals Vestralen met mogelijkheid tot het spotten van walvissen en zeehonden, de wonderschone Lofoten, de route over de RV17, het indrukwekkende fjordengebied met o.a. de Atlanticroad, de Trollstigen, de gletsjers, het Geirangerfjord, Bergen, Preikestolen en veel en veel meer.

 • Vanaf Noordkaap over de E6 is Alta de eerste halte. Bezoek daar de, op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatste, vindplaats van 6.000 jaar oude rotstekeningen.
 • 90 km zuidelijk van Alta staat een kleine wegwijzer naar Øksfordjøkelen. Een mooi gelegen gletsjer met de tong op zeeniveau.
 • Terug op de E6 kunt u besluiten om een uitstapje naar Trømso te maken. Het Parijs van het noorden (volgens zeggen). Tanken in Trømso is extra prijzig vanwege de plaatselijke brandstofheffing!
 • Op de kruising van de E6 met de E10 besluit u de weg te vervolgen over de E6 of bij slechte weersvoorspellingen links af te slaan naar Zweden of rechts te gaan richting Lofoten en/of Vestralen. U bent er nu toch. In de Camperreisgids Noordkaap staan tips over de mogelijkheden om met de camper van Lofoten weer naar het vaste land te komen.
 • De E6 van Narvik tot Trondheim is afwisselend saai tot spectaculair. U rijdt door het ruige Saltfjellet National Park, passeert de uitbundige Poolcirkel, bezoekt het historische Sjøgata in Mosjøen, bekijkt de woeste Lakforsen en gunt de kinderen een bezoekje aan Namsskogan in Trones. Het is aan te raden om de zalmtrap en het zalmbuffet van het Laksavarium in Namsen niet voorbij te rijden. De prehistorische skiër en rendier bij Bølareinen is de paar kilometer omweg, parallel aan de E6, wel waard. Evenals het golvende landschap met herenboerderijen van de Gyldne Omvei.
 • Komende van Lofoten met de veerboot of vanuit Narvik over de E6 kunt u ook besluiten om een groot deel van de E6 over te slaan door de Kystriksveien RV17 met de camper te rijden. Onderdeel hiervan is de Nationale toeristenroute Helgelandskysten. Informatie over de route, camper­plaatsen en veerboottarieven staan in de Camperreisgids Noordkaap.
 • Hoe u ook rijdt, Trondheim is de volgende halteplaats. Maak hier een dagje voor vrij.
 • Als u tijd over heeft (een weekje minimaal) dan zou het jammer zijn als u het fjordengebied over slaat. Landschappen in de overweldigende trap. Voor beschrijvingen van dit deel van Noorwegen wordt u naar de Camperreisgids Noordkaap verwezen.
 • Richting Oslo is er nog een omweg van 120 km over de RV30 te maken naar Røros. Een voor Noorwegen uniek gelegen dorp en geplaatst op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Via die omweg kunt u ook besluiten om de tolvrije, parallel aan de E6 lopende RV3 te nemen die u via de E16 weer op de Zweedse E45 brengt.
 • Volgt u de E6 naar Oslo, dan is deze stad een bezoek van een dag méér dan waard.
 • Vanuit Oslo richting Göteborg is de E6 gedeeltelijk tolweg.

Bovenstaande routes zijn slechts enkele van de vele routemogelijkheden om met de camper naar Noordkaap en terug te reizen. Een combinatie van de routes is natuurlijk mogelijk. Met de meer dan 100 beschrijvingen van bestemmingen, bezienswaardigheden en routes en de meer dan 160 camperplaatsen van de Camperreisgids Noordkaap kunt u routes samenstellen naar uw wensen en mogelijkheden. Een POI-bestand voor uw navigatiesysteem is te downloaden via de supportpagina.

Lees hier meer over de Camperreisgids Noordkaap of ga gelijk naar de winkel.

Andere gidsen

Noordkaap support

Tips

Tol in Zweden

Sinds begin 2015 wordt in Zweden de elektronische tolheffing (Spitsheffing: Stockholm en Göteborg. Bruggen: Motala en Sundsvall) ook doorberekend aan buitenlandse kentekens. U krijgt de rekening thuisgestuurd. Let op de betaaltermijn als u langer dan 2 maanden onderweg bent. Meer informatie op www.epass24.com

Linkerspiegels

Wist u dat er in Noorwegen relatief veel linkerspiegels sneuvelen? De wegen langs de fjorden zijn vaak zo smal dat spiegels van tegemoet­komende campers elkaar makkelijk kunnen raken.

Loppis

Langs de kant van de weg staan in Zweden veel kleine wegwijzertjes met het opschrift "Loppis". Het gaat hier om particuliere rommelmarktjes. Een nationale hobby.

Wisselkoersen

Actueel Weer