Camperreisgids.nl

Support Noordkaap Downloads

Blik op Scandinavië

E-bijlage "Blik op Scandinavië" is, exclusief voor kopers van Camperreisgids Noordkaap, gratis te downloaden. Meer dan 100 pagina's wetenswaardigheden over bevolking, cultuur, geschiedenis, geografie, klimaat, folkore, gastronomie, etc. van Noorwegen, Zweden en Finland. De papieren gids verwijst regelmatig naar de e-bijlage. De informatie kan een nuttige aanvulling zijn tijdens de voorbereiding van de reis, of een verrijking zijn van de ervaringen gedurende de vakantie.

"Blik op Scandinavië" is zowel als PDF, als ePUB beschikbaar. Het downloadbare .ZIP bestand bevat beiden. Op de derde pagina van uw Camperreisgids Noordkaap staat het wachtwoord dat nodig is om de bestanden uit te kunnen pakken. Dit is eenmalig.
Let op: Windows Verkenner is niet toegerust om beveiligde bestanden uit te pakken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het gratis open source programma 7-Zip.
Mac gebruikers kiezen voor Keka of iZip.

Klik op de link om de e-bijlage "Blik op Scandinavië" te downloaden:

Navigatiebestanden

In uw Camperreisgids Noordkaap staan voor Noorwegen, Zweden en Finland, bij diverse bestemmingen en bij alle overnachtingsplaatsen, GPS-coördinaten vermeld. Deze kunnen gebruikt worden om uw navigatiesysteem een route te laten bepalen.
Eenvoudiger is het als u de coördinaten niet handmatig hoeft in te typen maar dat u de bestemming direct in uw navigatiesysteem kunt selecteren. Hiervoor zijn alle in de gids vermeldde coördinaten opgenomen in een POI-bestand die in een navigatiesysteem te laden is.

De bestanden zijn geschikt gemaakt voor meerdere merken (TomTom, Garmin, Sygic, OSM, Google Maps e.a.) navigatiesystemen. Bij de bestanden komt een handleiding waarin beschreven staat welke bestanden, voor welk type systeem bestemd zijn. De merken hebben verschillende werkwijzen om de bestanden in het apparaat te laden. Kijk in de handleiding of de website van het merk hoe dat in zijn werk gaat. In de meeste gevallen is het klusje in een paar minuten gedaan.
Om de bestanden geschikt te maken voor andere merken, zijn er mogelijkheden om deze online te converteren. Een goede website hiervoor is Poieditor.com.

Het pakketje bestanden dat u als .ZIP bestand kunt downloaden bevat het POI-bestand, een icoon voor het navigatiesysteem en een verklarend tekstbestand. Om u als koper van de Camperreisgids het voordeel te gunnen van deze handige POI-bestanden, is het pakketje beveiligd. Op de derde pagina van uw Camperreisgids Noordkaap staat het wachtwoord dat nodig is om de bestanden uit te kunnen pakken. Dit is eenmalig.
Let op: Windows Verkenner is niet toegerust om beveiligde bestanden uit te pakken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het open source programma 7-Zip
Mac gebruikers kiezen voor Keka of iZip.

GPS-coördinaten

GPS is een afkorting van Global Positioning System. Een systeem voor plaatsbepaling met behulp van satelieten. Een navigatiesysteem zoals TomTom, Garmin e.a., maar ook de meeste smartphones kunnen deze signalen opvangen en gebruiken om op het apparaat de positie weer te geven of een route uit te zetten.

Coördinaten kunnen op diverse manieren genoteerd worden. In de Camperreisgids wordt de notatie met decimale graden gebruikt. Voorbeeld: N 71.171009 W 25.783602. Wanneer u deze getallen ingeeft als bestemming in een navigatiesysteem, berekent het apparaat de route naar Noordkaap.

POI-bestand

POI is de afkorting voor Point Of Interest. De afkorting wordt in navigatiesoftware gebruikt als aanduiding voor een bepaalde locatie. Per merk navigatiesysteem kan deze term anders zijn. Soms ook wel eens NP-bestand (Nuttige Plaatsen) genoemd.
De meeste navigatiesystemen laten het toe om een eigen POI-bestand aan te maken. Ook is het mogelijk om POI van derden in het systeem te laden.
TomTom gebruikt de bestandsextensie .OV2 en Garmin .CSV.

.ZIP bestand

Om bestanden in een digitaal pakketje te kunnen verpakken en dit samen te persen zodat het pakketje minder ruimte inneemt, wordt een compressieprogramma gebruikt. Er zijn diverse mogelijkheden. Voor de POI-bestanden is .ZIP gebruikt. Moderne besturingssytemen kunnen dit bestand zonder problemen openen. Anders dient u een programma (bijv. 7Zip) te downloaden die het pakketje kan openen.

.PDF bestand

Het Portable Document Format (PDF) stelt een uitgever van een elektronisch document in staat om deze uit te wisselen met behoud van inhoud en opmaak. Het document is te printen, te wijzigen maar kan hiertegen ook beveiligd worden.
De bestandsvorm PDF is uitgegroeid tot een open standaard. Er zijn dan ook vele manieren om het bestand te openen binnen browsers, tekstverwerkers en zelfstandige programma’s.
Adobe© Reader© is een gratis programma waarmee een PDF te lezen en te printen is.

.ePUB bestand

Het ePub formaat is een bestandsformaat voor digitale boeken (ebook's). Digitale boeken die zijn opgemaakt in het ePub formaat kunnen worden weergegeven op verschillende apparaten, zoals e-readers, tablets en smartphones. Bij ePub is de opmaak niet "hard" vastgelegd, zoals bij PDF. Dat wil zeggen dat tekst zich aanpast aan de grootte van het scherm van het apparaat.

Downloaden

Kopers van deze Camperreisgids kunnen de support-bestanden gratis downloaden. Ook voor het gebruik worden geen extra kosten in rekening gebracht. Om de genoemde bestanden te kunnen downloaden is een internetverbinding noodzakelijk. Afhankelijk van het type internetverbinding kan uw internetaanbieder kosten in rekening brengen voor het gebruik van de verbinding en verbruik van data. Wees er van bewust dat downloaden via uw mobiele internetverbinding ten koste gaat van uw datategoed. Uw telecomprovider kan extra kosten voor verbinding en data in rekening brengen wanneer u data verbruikt vanuit het buitenland. Daarom is het aan te raden om de bestanden te downloaden via uw netwerk of Wi-Fi verbinding.

Andere gidsen

Noordkaap support

Tips

Tol in Zweden

Sinds begin 2015 wordt in Zweden de elektronische tolheffing (Spitsheffing: Stockholm en Göteborg. Bruggen: Motala en Sundsvall) ook doorberekend aan buitenlandse kentekens. U krijgt de rekening thuisgestuurd. Let op de betaaltermijn als u langer dan 2 maanden onderweg bent. Meer informatie op www.epass24.com

Linkerspiegels

Wist u dat er in Noorwegen relatief veel linkerspiegels sneuvelen? De wegen langs de fjorden zijn vaak zo smal dat spiegels van tegemoet­komende campers elkaar makkelijk kunnen raken.

Loppis

Langs de kant van de weg staan in Zweden veel kleine wegwijzertjes met het opschrift "Loppis". Het gaat hier om particuliere rommelmarktjes. Een nationale hobby.

Wisselkoersen

Actueel Weer