Camperreisgids.nl

Support Noordkaap Downloads

In uw Camperreisgids Noordkaap staan voor Noorwegen en Zweden, bij diverse bestemmingen en bij alle overnachtingsplaatsen, GPS-coördinaten vermeld. Deze kunnen gebruikt worden om uw navigatiesysteem een route te laten bepalen.
Eenvoudiger is het als u de coördinaten niet handmatig hoeft in te typen maar dat u de bestemming direct in uw navigatiesysteem kunt selecteren. Hiervoor zijn alle in de gids vermeldde coördinaten opgenomen in een POI-bestand die in een navigatiesysteem te laden is.

De bestanden zijn geschikt gemaakt voor twee populaire navigatiesystemen; TomTom en Garmin. De merken hebben verschillende werkwijzen om de bestanden in het apparaat te laden. Kijk in de handleiding of de website van het merk hoe dat in zijn werk gaat. In de meeste gevallen is het klusje in een paar minuten gedaan.
Om de bestanden geschikt te maken voor andere merken, zijn er mogelijkheden om deze online te converteren. Een goede website hiervoor is Poieditor.com.

Het pakketje bestanden wat u als .ZIP bestand kunt downloaden bevat het POI-bestand, een icoon voor het navigatiesysteem en een verklarend tekstbestand. Om u als koper van de Camperreisgids het voordeel te gunnen van deze handige POI-bestanden, is het pakketje beveiligd. Achter in uw Camperreisgids Noordkaap staat een wachtwoord welke u moet opgeven als u de bestanden wilt uitpakken. Dit is eenmalig.
Let op: Windows Verkenner is niet toegerust om beveiligde bestanden uit te pakken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het open source programma 7-Zip
Mac gebruikers kiezen voor Keka of iZip.

Klik op de link met het merk van uw navigatiesysteem om het POI-bestand te downloaden:

GPS-coördinaten

GPS is een afkorting van Global Positioning System. Een systeem voor plaatsbepaling met behulp van satelieten. Een navigatiesysteem zoals TomTom, Garmin e.a., maar ook de meeste smartphones kunnen deze signalen opvangen en gebruiken om op het apparaat de positie weer te geven of een route uit te zetten.

Coördinaten kunnen op diverse manieren genoteerd worden. In de Camperreisgids wordt de notatie met decimale graden gebruikt. Voorbeeld: N 71.171009 W 25.783602. Wanneer u deze getallen ingeeft in een navigatiesysteem, berekent het apparaat de route naar Noordkaap.

POI-bestand

POI is de afkorting voor Point Of Interest. De afkorting wordt in navigatiesoftware gebruikt als aanduiding voor een bepaalde locatie. Per merk navigatiesysteem kan deze term anders zijn. Soms ook wel eens NP-bestand (Nuttige Plaatsen) genoemd.
De meeste navigatiesystemen laten het toe om een eigen POI-bestand aan te maken. Ook is het mogelijk om POI van derden in het systeem te laden.
TomTom gebruikt de bestandsextensie .OV2 en Garmin .CSV.

.ZIP bestand

Om bestanden in een digitaal pakketje te kunnen verpakken en dit samen te persen zodat het pakketje minder ruimte inneemt, wordt een compressieprogramma gebruikt. Er zijn diverse mogelijkheden. Voor de POI-bestanden is .ZIP gebruikt. Moderne besturingssytemen kunnen dit bestand zonder problemen openen. Anders dient u een programma (bijv. 7Zip) te downloaden die het pakketje kan openen.

Downloaden

Kopers van deze Camperreisgids kunnen de support-bestanden gratis downloaden. Ook voor het gebruik worden geen extra kosten in rekening gebracht. Om de genoemde bestanden te kunnen downloaden is een internetverbinding noodzakelijk. Afhankelijk van het type internetverbinding kan uw internetaanbieder kosten in rekening brengen voor het gebruik van de verbinding en verbruik van data. Wees er van bewust dat downloaden via uw mobiele internetverbinding ten koste gaat van uw datategoed. Uw telecomprovider kan extra kosten voor verbinding en data in rekening brengen wanneer u data verbruikt vanuit het buitenland. Daarom is het aan te raden om de bestanden te downloaden via uw netwerk of Wi-Fi verbinding.

Andere gidsen

Noordkaap support

Tips

Tol in Zweden

Sinds begin 2015 wordt in Zweden de elektronische tolheffing (Spitsheffing: Stockholm en Göteborg. Bruggen: Motala en Sundsvall) ook doorberekend aan buitenlandse kentekens. U krijgt de rekening thuisgestuurd. Let op de betaaltermijn als u langer dan 2 maanden onderweg bent. Meer informatie op www.epass24.com

Linkerspiegels

Wist u dat er in Noorwegen relatief veel linkerspiegels sneuvelen? De wegen langs de fjorden zijn vaak zo smal dat spiegels van tegemoet­komende campers elkaar makkelijk kunnen raken.

Loppis

Langs de kant van de weg staan in Zweden veel kleine wegwijzertjes met het opschrift "Loppis". Het gaat hier om particuliere rommelmarktjes. Een nationale hobby.

Wisselkoersen

Actueel Weer