Over Camperreisgids
Even voorstellen...
Mijn naam is Rob Smits. Reislustig, nieuwsgierig, leergierig, ondernemend en volgens mijn vrouw een tikje eigenwijs. Het reizen met een camper is voor mij een geschikte en aangename manier om mijn interesses (culturen, natuur en voedsel) te voorzien van nieuwe ervaringen en inzichten. Na meer dan twee dagen op één plek begint het te kriebelen. Altijd is er de drang om te kijken wat zich aan de andere kant van een heuvel bevindt, waar een zijweggetje toe leidt of wat het openen van een deur onthult.
Na enkele campervakanties in Canada en VS - nu al meer dan dertig jaar geleden - heeft het gevoel van vrijheid om de eigen reis te bepalen me niet meer losgelaten. Het werd tijd om een camper aan te schaffen om daarmee Europa te bereizen. De keuze viel op een 8 meter lange alkoofcamper met ruimte voor alles wat mee gesleept moet worden voor als de kinderen meegaan. De kinderen zijn nu volwassen en vieren hun eigen vakanties dus de alkoof werd ingewisseld voor een wendbare en praktische buscamper.

Favoriete reisbestemmingen heb ik niet. In het levendige Venetië of Parijs heb ik het net zo naar mijn zin als in de eenzame uitgestrektheid van Lapland. Mijn verlanglijstje met bestemmingen is te lang om in een mensenleven te kunnen bezoeken. En dat hoeft niet altijd ver te zijn. Wandelen op de Veluwe, of zwerven over de Zeeuwse eilanden, verveelt nooit.
Hoe komen de camperreisgidsen tot stand?
In de loop der jaren is mijn manier van rondreizen met de camper veranderd. Waar eerst bij vertrek de bestemming nooit vast stond en de route ter plekke bepaald werd, kwam ik er na dergelijke vakanties achter dat we bepaalde bezienswaardigheden of belevenissen gemist hadden. Om daarna weer duizenden kilometers terug te rijden om die voorbijgereden mooie stad in Portugal of dat gemiste spectaculaire landschap in Noorwegen alsnog te kunnen zien, ligt niet voor de hand. De wind laten bepalen waar we uitkwamen heeft teveel geleid tot dwalen in gebieden waar niets te beleven viel, tot onnodig gezoek naar overnachtingsmogelijkheden en voor verspilling van tijd en energie. Mijn voorbereiding is nu grondiger, planmatiger en intensiever. Tevoren maak ik een kaart met wat ik persé wil zien. Aan de hand van dat vlekkenpatroon kan ik een tijdsplanning maken voor een gebied. En in die tijdsplanning moet alle ruimte zitten om te ervaren en te ontdekken wat niet op het lijstje staat en natuurlijk moet er tijd zijn om te ontspannen. Zo vormt zich een globale route waar ook keuzes gemaakt moeten worden. Waar is het voordeliger om de tolweg te nemen? In welke gebieden zijn mogelijkheden om vrij te overnachten en waar zijn campings de enige optie? Hoe is dat wettelijk geregeld in de landen waar doorheen gereden wordt? Welke zaken zijn handig om tevoren te regelen? Ervaringen tijdens de reis werden voor het thuisfront en als herinnering opgetekend. Het werd tijd om deze informatie in de vorm van een Camperreisgids te gieten en op die manier deze informatie te delen.
Lees hier meer over Camperreisgidsen
Portofolio
Camperreisgids Noordkaap
Een reis met de camper door het mooiste wat Zweden en Noorwegen te bieden hebben.
Camperreisgids Portugal
Een reis met de camper door Portugal met natuur, cultuur, historie, zon, zee en strand.